Tipy na skladování všech druhů potravin

tipy-na-skladovani-vsech-druhu-potravin

Chcete, aby vám po nákupu, vaření nebo pečení vydrželo jídlo co nejdéle čerstvé? Projděte si tipy, jak jednotlivé potraviny uchovávat.

Zelenina a ovoce

Cibuloviny

Česnek, cibuli a šalotku skladujte na chladném a suchém místě. Ve správných podmínkách vám vydrží čerstvé až 2 týdny. Pokud byste dali cibuloviny do lednice, ztratily by většinu chuti a vůně.

Rajčata, brambory a dýně

Ani tyto druhy zeleniny nepatří do lednice. Uchovávejte je na chladném a suchém místě stejně jako cibuli s česnekem. Dejte pozor, aby se k nim nedostala voda. Mohla by způsobit množení plísní.

Papriky, okurky a cukety

Tyto druhy zeleniny uchovávejte nejlépe v plastovém perforovaném sáčku v dolní zásuvce ledničky, určené přímo na zeleninu a ovoce.

Banány, melouny a citrusové plody

Tyto plody nechte dozrát na kuchyňské lince nebo poličce. Dobře se jim bude dařit i ve speciálním koši na ovoce. Získáte tak nejen úložiště potravin, ale také zajímavý designový prvek.

Když meloun nebo citrusy rozkrojíte, ale nestihnete je dojíst, uložte zbytky do lednice. V chladu vydrží daleko delší dobu než při pokojové teplotě.

Ostatní druhy ovoce

Kromě citrusů a banánů skladujte veškeré ovoce, které nestihnete do 3 dnů od nákupu zkonzumovat, ve speciální zásuvce v lednici oddělené od zeleniny.

Ořechy

Oříšky a semínka skladujte ve vzduchotěsných nádobách z plastu nebo ještě lépe ze skla. Udrží správnou úroveň vlhkosti, zabraňují rychlému žluknutí a prodlužují čerstvost ořechů. Takto uskladněné je nechte ve spíži nebo kuchyňské skříňce.

Koření

Hlavními nepřáteli koření jsou teplo, světlo, vzduch a vlhkost. Proto je nejlepší uchovávat ho v dózách na koření a ve spíži, kam nemůže denní světlo. Celé koření má delší trvanlivost než drcené nebo mleté. Vydrží voňavé až 2 roky.

Bylinky

Se zelenými bylinkami, jako bazalka, petrželka a koriandr, zacházejte jako s květinami. Ořízněte konce stonků a vložte je do vysoké sklenice plné čerstvé vody. Zakryté plastovým sáčkem v lednici vydrží minimálně jeden týden. Bylinky s tužšími stonky jako tymián nebo rozmarýn, můžete zabalit do vlhké papírové utěrky, navrstvit do plastových sáčků a uklidit do chladničky.

Maso

Všechny druhy masa uchovávejte v nejchladnější části lednice, tedy na nejnižší poličce. Spotřebujte maso do doporučeného data uvedeného na obalu. V nejnižší části chladničky skladujte také ryby. Před uskladněním je pečlivě osušte a zabalte do voskovaného papíru. Vydrží až 2 dny.

TIP: Víte už předem, že maso nestihnete spotřebovat do 2 dnů? Ukliďte ho rovnou do mrazáku, a to nejlépe v originálním obalu, případně plastovém sáčku.

Vejce

Ačkoliv výrobci lednic matou spotřebitele tím, že umisťují přihrádku na vejce do dveří, nejedná se o vhodné místo pro uchování vajíček. Dveře totiž bývají nejteplejší částí chladničky. Nechte je raději v papírovém kartonovém obalu na jedné z nižších polic v lednici.

Mléčné výrobky

Mléko, jogurty, smetana, sýry a další mléčné výrobky je nejlepší ukládat do horních polic v lednici. Teplota tu bývá nejstabilnější, což zajistí produktům z mléka delší trvanlivost.

TIP: Archivní tvrdé sýry nebo aromatické sýry se hodí také k nakládání do oleje. V kvalitním oleji s cibulí a kořením vám vydrží i několik týdnů. Získáte navíc rychlou večeři či svačinu, kdykoli si vzpomenete.

Pečivo

Chléb, rohlíky, housky i další druhy pečiva skladujte při pokojové teplotě zabalené do fólie nebo sáčku, který minimalizuje ztrátu vlhkosti. Skvěle funguje také chlebník, kam se vejde větší chléb i bageta. Perforované dno u chlebníku zajišťuje lepší odvětrávání pečiva a zabraňuje plesnivění. Pokud nestihnete pečivo sníst do 2 dnů, dejte ho raději do mrazáku.

Uvařené jídlo

Polévky, omáčky, masové či zeleninové směsi a další uvařené jídlo nechte nejprve vychladnout při pokojové teplotě. Následně uložte do plastových či skleněných nádob, pečlivě uzavřete a vložte do chladničky. Pokud si chcete krabičku s jídlem odnést do práce, do školy nebo na výlet, využijte praktické svačinové boxy.

TIP: Většina hotových domácích jídel se hodí i k zamražení. Navařte třeba víc guláše nebo omáčky na špagety a pochutnejte si na nich klidně za pár dnů až týdnů.

Dorty a koláče

Čerstvě upečený dort hned po vychladnutí dejte do lednice, nejlépe v plastové krabičce. Vydrží přibližně týden. Koláče, muffiny a bábovky vydrží kratší dobu. Na pracovní desce je můžete ponechat cca 2 dny. Pak je raději ukliďte do chladničky. Měly by vydržet minimálně další 1-2 dny.

Takto uchované potraviny si nejlépe udrží své přirozené vlastnosti, chuť, vůni i cenné živiny.

Nové články v e-mailu

Nepropásněte nový článek, skvělou akci nebo slevu a přihlaste se k odběru zpravodaje!