Kuchyně je královstvím každé hospodyňky. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, většina z nás stráví v kuchyni více času než kdekoliv jinde. Proto je důležité zařídit kuchyňskou linku funkčně a pohodlně. Jedině správně uspořádaná kuchyň nám poskytne tu pravou radost a prožitek z každodenního vaření.
Pokud plánujeme kuchyňskou linku, je třeba myslet na to, že nám bude sloužit dlouhá léta. Průměrná životnost kuchyně je 20 let, proto je třeba každý detail pečlivě zvážit. V kuchyni totiž vaříme, stolujeme, myjeme nádobí a uskladňujeme potraviny. Pokud hledáte inspiraci, jak na vaši kuchyň, jste tu správně.
Výchozími podmínkami pro naplánování kuchyňské linky jsou samozřejmě rozměry místnosti a rozmístění přípojek na elektřinu a vodu. Ideálními rozměry kuchyně jsou 180 na 360 centimetrů, pohodlnou kuchyň lze samozřejmě vybudovat i na menší rozloze. Právě na základě rozlohy a tvaru místnosti volíme typ kuchyňské linky. Základním rozvržením je jednostranná linka, v níž jsou skříňky i spotřebiče uspořádány lineárně za sebou. Tento typ je samozřejmě vhodný do úzkých prostor, nevýhodou však je velká vzdálenost klíčových zón při vaření. Alternativou je dvoustranná linka, kdy na jedné straně je prostor pro vaření a na druhé mycí a přípravný prostor. Rozestup mezi těmito plochami by měl být maximálně na délku rozpažení. K nejoblíbenějším typům uspořádání kuchyně patří linky do tvaru písmene L nebo U. Moderním trendem je kuchyňský ostrůvek uprostřed místnosti s varným i odkládacím prostorem, který umožňuje zefektivnění pohybu v kuchyni.
Aby kuchyně byla funkční a maximálně sloužila svým majitelům, je nutné ji rozdělit do pěti základních zón. Většinou na levý okraj kuchyňské linky je umísťována potravinová zóna o délce minimálně 60 centimetrů. Tedy oblast, ve které se nachází zásoby jídla, jež jsou nejčastěji umísťovány do praktických výsuvných skříněk. Do této zóny je vhodné zařadit i lednici. Potravinovou zónu často nahrazuje spíž. Následuje úložná zóna pro umístění nádobí, jako jsou talíře, skleničky a hrníčky. Třetí kuchyňskou zónou je mycí prostor, do kterého patří jak dřez, tak i myčka. Dřezové skříňky jsou ideální pro skrytí odpadkového koše, čisticích prostředků, tablet do myček nebo utěrek a nákupních tašek. Poté následuje přípravná zóna, která by se v každé kuchyni měla vyskytovat mezi dřezem a varnou deskou. Délka této plochy by měla být alespoň 90 centimetrů. Pod tímto prostorem by se měly nacházet praktické zásuvky na příbory a další potřeby. Šuplíky by měly být mělké, abychom každou vařečku nemuseli dlouho hledat. Kuchyňskou linku by měla uzavírat zóna vaření a pečení, která může být vyčleněna do prostor kuchyňského ostrůvku. Zde se samozřejmě nachází sporák a trouba, případně mikrovlnka. V této zóně nezapomínejme na skříňky na hrnce a pánve, které je třeba mít po ruce. Pokud ve vaší domácnosti vládnou leváci, můžete uvažovat o uspořádání v opačném sledu.
Pracovní plocha je klíčovým prvkem v každé kuchyni. Slouží jako místo pro přípravu potravin a odklání kuchyňských nezbytností, proto by měla být nejen dostatečně velká, ale i přiměřeně vysoká. Výška pracovní plochy by měla být přizpůsobena výšce osoby, která v kuchyni nejčastěji vaří. Správnou výšku určíme pokrčením paže, pracovní plocha by měla začínat v úrovni 10 centimetrů od loktu. Doporučená výška se pohybuje v rozmezí 85 až 95 centimetrů. Výška pracovní plochy je také často ovlivněna výškou okenních parapetů, v případě nízkých parapetů je linka umísťována do úrovně oken. Šířka pracovní plochy by měla být alespoň 60 centimetrů, zde jsme však často limitováni rozměry místnosti. Pokud jsme sporák umístili na ostrůvek, je vhodné jeho výšku snížit alespoň o 5 centimetrů,
abychom pohodlně viděli do hrnců. Oblast s dřezem je naopak dobré o 15 centimetrů zvýšit, nebudeme se muset při mytí nádobí tolik hrbit.
Na závěr jsme pro vás připravili několik tipů, na které byste neměli zapomínat při plánování kuchyňské linky.
Rozmístění kuchyňské linky by mělo být takové, aby sporák, lednice a dřez v ideálním případě mezi sebou tvořily rovnoramenný trojúhelník.
Plynový sporák by z bezpečnostních důvodů neměl být umístěn pod oknem.
Pokud často využíváte troubu, měli byste ji umístit do úrovně očí. Výhodou je také výše umístěná myčka. Šetříte tak svá záda.
Horní skříňky by měly být umístěny do takové výšky, aby do nich většina členů domácnosti pohodlně dosáhla. Nejvyšší okraj linky by neměl přesahovat 190 centimetrů od země.
Při plánování linky nezapomínejte ani na elektrické přípojky pro osvětlení. Moderním trendem je nahrazení centrálního světla bodovými zářivkami, které mohou být umístěny přímo v kuchyňských skříňkách i nad klíčovými kuchyňskými zónami, kterými jsou přípravná, mycí a zóna vaření.
Nepropásněte nový článek, skvělou akci nebo slevu a přihlaste se k odběru zpravodaje!